"Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί" Πλάτων (427 π.Χ. – 347 π.Χ.)

Χρονολογικοί Σταθμοί

Σημαντικοί χρονολογικοί σταθμοί



Φθινόπωρο 1888. Αίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Αυστριακή, δια του απεσταλμένου της Κ.Δ. Καρούσου, για την αποστολή έξι αξιωματικών από το Καισαροβασιλικό Στρατιωτικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Βιέννης, με σκοπό την κατάρτιση του Κτηματικού Χάρτη της χώρας.

Αύγουστος 1889. Άφιξη στην Ελλάδα της Αυστριακής Αποστολής αποτελούμενης από τρείς (3) αξιωματικούς με επικεφαλής τον Ανχη Ερρίκο Χάρτλ. Ίδρυση της Γεωδαιτικής Αποστολής. Ενσωμάτωση σε αυτήν του Υπλγού (ΜΧ) Ευλάμπιου Μεσσαλά και του Ανθλγού (ΜΧ) Κωνσταντίνου Νίδερ.

1891. Μετονομασία της Γεωδαιτικής Αποστολής σε Γεωδαιτικό Απόσπασμα.

1895. Μετονομασία του Γεωδαιτικού Αποσπάσματος σε Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού (ΧΥΣ).

1897. Ανάληψη της Διοίκησης από τον πρώτο Έλληνα Διοικητή, Λγό (ΜΧ) Αλέξανδρο Κοντόσταυλο, ο οποίος τη διατήρησε μέχρι το 1905.

1918. Ολοκλήρωση της ανάπτυξης του τριγωνομετρικού δικτύου της Ελλάδος. Μεταφορά της έδρας της Υπηρεσίας στο σημερινό Πεδίον του Άρεως.

1921. Σύσταση Υδκσης Χαρτογραφικής Υπηρεσίας υπό τη Διοίκηση του Σχη (ΠΖ) Δημήτριου Πετρίτη, με σκοπό την αποτύπωση του μη επιδικασθέντος τμήματος της Μικράς Ασίας και του υπόλοιπου επιδικασθέντος τμήματος από τη Συνθήκη των Σεβρών. Αποτυπώθηκε σε κλίμακα 1:100.000, σε 6 χρώματα και 5.000 αντίτυπα, το πρώτο φύλλο χάρτου στο λιθογραφείο της Υπηρεσίας με την ονομασία Μιλητόπολης.

1924. Δημιουργία της Σχολής Τοπογραφίας (7/3/1924 Β.Δ.).

1926. Μετονομασία της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού σε Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (10/2/1926 Ν.Δ).

1935. Έκδοση για πρώτη φορά του τριμηνιαίου δελτίου της Υπηρεσίας με μελέτες του προσωπικού της και άλλων επιστημόνων και καθηγητών σε παρεμφερή αντικείμενα.

Απρίλιος 1941. Θάνατος του Ήρωα της ΓΥΣ, Τχη (ΠΒ) Ιωάννη Παπαρρόδου από σφαίρα γερμανικού περιστρόφου, καθώς μαχόταν στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο.

Μάιος 1941. Κατάληψη της ΓΥΣ από την 613η Γερμανική Τοπογραφική Μηχανοκίνητη Μονάδα η οποία εγκαταστάθηκε στις κτηριακές εγκαταστάσεις της ΓΥΣ στο πεδίο του Άρεως, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του τεχνικού προσωπικού της και την εκμετάλλευση του εξοπλισμού της.

Οκτώβριος 1944. Αποχώρηση της Γερμανικής Τοπογραφικής Μονάδας από την Αθήνα μαζί με τα υπόλοιπα γερμανικά στρατεύματα. Αποχωρώντας, πήρε μαζί της ολόκληρο τον τεχνικό εξοπλισμό της Υπηρεσίας και ένα σημαντικό μέρος του αρχείου της.

1947. Επανέκδοση του Δελτίου της Υπηρεσίας μετά από υπέρ-επταετή διακοπή εξαιτίας της γερμανικής εισβολής.

1949. Έκδοση του ΝΔ 1176-7/10/1949, στο οποίο περιγράφονται η πρώτη μεταπολεμική αποστολή της ΓΥΣ, η υπαγωγή της και η οργάνωσή της.

1952. Έναρξη του πρώτου και εξαιρετικά σημαντικού έργου της μεταπολεμικής χαρτογραφικής κάλυψης της χώρας: της κατασκευής χαρτών κλίμακας 1:50000, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1966.

1953. Υλοποίηση διασύνδεσης του τριγωνομετρικού δικτύου της Ελλάδας με αυτά της Λιβύης και της Αίγυπτου, διαμέσου επιλεγμένων σημείων σε Κρήτη και Γαύδο. Συγκρότηση Σχολής Φωτοναυτίλων, υπό το ΓΕΑ, με σκοπό την εκπαίδευση Αξιωματικών της ΓΥΣ στη λήψη Αεροφωτογραφιών, με ειδικές μηχανές λήψης, οι οποίες τοποθετούνταν σε κατάλληλα διασκευασμένα αεροσκάφη DACOTA C-47.

1955. Έναρξη των εργασιών κατασκευής γραπτών Γεωγραφικών Στρατιωτικών Στοιχείων της Ελλάδος σύμφωνα με τις συμφωνίες τυποποίησης (STANAGS) του NATO.

1956. Έναρξη της διάθεσης και χρήσης των ελληνικών τοπογραφικών χαρτών με σύστημα μερκατορικού τετραγωνισμού, σε αντικατάσταση του μεσογειακού τετραγωνισμού. Άρχισε η εφαρμογή της μεθόδου σχεδίασης με μηχανικά μέσα, η οποία αφορούσε τη χάραξη του πρωτότυπου υλικού αναπαραγωγής των χαρτών σε πλάκα από πλαστική ύλη.

1959. Έναρξη της φοίτησης Αξιωματικών της ΓΥΣ στο ΕΜΠ/ΣΑΤΜ, κατόπιν εισιτηρίων εξετάσεων στο 2ο έτος. Η διάρκεια φοίτησης Αξιωματικών στο Β΄ Τμήμα της Σχολής Τοπογραφίας αυξήθηκε σε δύο χρόνια.

1961. Εισαγωγή της χρήσης Η/Υ για τον υπολογισμό των μετρήσεων του τριγωνομετρικού δικτύου της χώρας, με την ανάπτυξη σε πρώτη φάση του προγράμματος υπολογισμού εμπροσθοτομίας στον Η/Υ του ΓΕΣ.

1962. Έναρξη του έργου σταθμός «Χαρτογράφηση της Ελλάδος», το οποίο οδήγησε στην αποτύπωση του συνόλου της ελληνικής επικράτειας σε κλίμακα 1:5.000. Ίδρυση της Μοίρας Κτηματογραφήσεως, υπό τη Διεύθυνση Έργων Μηχανικών του ΓΕΣ (ΔΕΜ/ΓΕΣ), με αποστολή την καταγραφή και εξασφάλιση της ακίνητης περιουσίας του ΤΕΘΑ.

1965. Ολοκλήρωση της προμήθειας δύο αεροσκαφών AIR COMMANDER και επιχειρησιακή αξιοποίησή τους για την εκτέλεση αεροφωτογραφίσεων.

1968. Ένταξη με το άρθρο 2 του Ν. 506-17/8/1968 των Αξιωματικών της ΓΥΣ στο Σώμα του Γεωγραφικού. Η ΓΥΣ αποτέλεσε Μονάδα του Γεωγραφικού Σώματος.

1970. Υπαγωγή, την 1/10/1970, του Στρατιωτικού Τυπογραφείου οργανωτικά και διοικητικά στη ΓΥΣ.

1971. Ορισμός της ΓΥΣ ως Μονάδας του Γεωγραφικού Σώματος διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητης, υπαγόμενη στο ΓΕΣ, με το ΝΔ 1013 περί ανασυγκροτήσεώς της.

1980. Εγκατάσταση κεντρικού Η/Υ στο Μηχανογραφικό κέντρο της ΓΥΣ και αριθμού Η/Υ σε διάφορα γραφεία της Υπηρεσίας.

1983. Έναρξη εφαρμογής της επιστήμης της Γεωπληροφορικής στην Υπηρεσία με την εγκατάσταση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (ΓΣΠ) ARC INFO έκδοση 2.0.

1986. Πρόταση από τον Καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Γεώργιο Βέη, ενός νέου κρατικού γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς (ΕΓΣΑ87) και μιας νέας χαρτογραφικής προβολής. Η εφαρμογή τους ολοκληρώθηκε το 1990.

1988. Ολοκλήρωση της προμήθειας και της εγκατάστασης συστήματος επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων. Η Μοίρα Κτηματογραφήσεως μετονομάστηκε σε Τοπογραφική Μοίρα Στρατού (ΤΟΜΣ).

1994. Έναρξη της σταδιακής εφαρμογής της σχεδίασης σε επιτραπέζιο προσωπικό υπολογιστή (desktop publishing) για την κατασκευή και αναθεώρηση των χαρτών κλίμακας 1:50.000.

2000. Συμμετοχή της ΓΥΣ ως ενεργού μέλους στον πανευρωπαϊκό χαρτογραφικό οργανισμό Eurogeographics.

2001. Ίδρυση της Διεύθυνσης Γεωγραφικού (ΔΓΕ) στο ΓΕΣ. Η ΓΥΣ και ΤΟΜΣ αποτελούν ανεξάρτητες Μονάδες με υπαγωγή στη ΔΓΕ/ΓΕΣ.

2004. Ολοκλήρωση της προμήθειας ζεύγους ειδικά διασκευασμένων αεροσκαφών C-12 για αποστολές αεροφωτογράφισης και επιχειρησιακή αξιοποίησή τους.

2005. Έγκριση του συνόλου των προτάσεων της επιτελικής μελέτης Ανθρώπινου Δυναμικού Γεωγραφικού Σώματος, με απόφαση της 26ης/2005 Συνεδρίασης του ΑΣΣ.

2007. Ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του Γεωγραφικού Σώματος με τη εφαρμογή του νέου ΠΟΥ της ΓΥΣ και ΤΟΜΣ. Υπαγωγή της ΤΟΜΣ στη ΓΥΣ.

2008. Έναρξη, στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ, λειτουργίας του έργου «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΓΥΣ» αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας την πληροφοριακή της υλικοτεχνική υποδομή και τις επιχειρησιακές λειτουργίες της.

2009. Συμμετοχή της ΓΥΣ στο διεθνές χαρτογραφικό πρόγραμμα συμπαραγωγής χαρτογραφικών δεδομένων κλίμακας 1:50.000 για διάφορες περιοχές του πλανήτη (MGCP).

2010. Έναρξη σχεδίασης και υλοποίησης της δικτυακής εφαρμογής γεωχωρικής υποστήριξης «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ». Η εφαρμογή μετά από πολλά στάδια ανάπτυξης έφτασε στην τελική επιχειρησιακή της μορφή το 2015.

2015. Αφετηρία κατασκευής σειράς χαρτών με αποκλειστική χρήση τεχνολογίας ΓΣΠ, τόσο στη συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων, όσο και στη σύνθεση και σχεδίαση του χάρτη.

2016. Παρουσίαση του Ψηφιακού Διαδραστικού Χάρτη.

2017. Έναρξη της σχεδίασης και υλοποίησης του Φορητού Διαδραστικού Χάρτη, καθώς και λειτουργίας καινοτόμου εφαρμογής αναζήτησης, εντοπισμού και παραγγελίας ΓΥ (Γεω-ευρετήριο).

2018. Σχεδίαση και παρουσίαση σειράς νέων καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών (τρισδιάστατες απεικονίσεις, εφαρμοργές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας κ.α.) – Συμμετοχή της ΤΟΜΣ για πρώτη φορά στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «Παρμενίων 2018» και της ΓΥΣ στη ΔΕΘ.

2019. Συμπλήρωση 130 χρόνων λειτουργίας της ΓΥΣ. Πραγματοποίηση σειράς δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου.



Copyright (c) 2017 Hellenic Military Geographical Service