Η Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και Εκπαίδευσης είναι αρμόδια για κάθε θέμα ή ζήτημα που αφορά στην:
Παρακολούθηση, εισήγηση και εφαρμογή όλων των θεμάτων που άπτονται της Γεωγραφικής Πολιτικής. (Μνημόνια συνεργασίας με ΑΕΙ, Συμμετοχή σε Διεθνή Χαρτογραφικά Προγράμματα, Εθνικοί αντιπρόσωποι σε επιτροπές ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ κλπ)
Παρακολούθηση επιστημονικών εξελίξεων ενδιαφέροντος της ΓΥΣ. Εισηγείται για την εφαρμογή αυτών και συγκεντρώνει κάθε εργασία σχετική με το έργο της για εκμετάλλευση.
Εκπαίδευση των Αξκών του Γεωγραφικού Σώματος σε Στρατιωτικές Σχολές, ΑΕΙ, ή ειδικές Σχολές του εσωτερικού ή εξωτερικού, για την επιμόρφωση τους σε τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος της ΓΥΣ και την εκπαίδευση στελεχών των Όπλων και Σωμάτων των ΕΔ.
Επιμόρφωση ή ειδική εκπαίδευση του προσωπικού της ΓΥΣ (στρατιωτικού και πολιτικού), η οποία οργανώνεται και πραγματοποιείται εντός της Υπηρεσίας από κατάλληλο προσωπικό σε θέματα αρμοδιότητάς της.
Ειδικότερα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου της Δνσης λειτουργούν οι παρακάτω Σχολές:
Σχολή Τοπογραφίας:
Παρέχει ανωτάτη τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση στους κατώτερους Αξιωματικούς των Όπλων του ΣΞ, οι οποίοι φοιτούν σ’ αυτήν, μετά από εισιτήριες εξετάσεις και μετά την ευδόκιμη αποφοίτησή τους μετατάσσονται στο Γεωγραφικό Σώμα.
Σχολείο Φωτοναυτίλων:
Παρέχει τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση στους Αξιωματικούς Γεωγραφικού, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως Αξιωματικοί Φωτοναυτίλοι, σε αποστολές λήψεως αεροφωτογραφιών ή ως Αξιωματικοί ασφαλείας και ελέγχου αεροφωτογραφήσεων.
Σχολείο Συγχρόνων Γεωγραφικών Εφαρμογών:
Παρέχει τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση, σε στελέχη όλων των κλάδων, σε θέματα που επιβάλουν οι σύγχρονες εξελίξεις στην παραγωγή, διαχείριση και ανάλυση γεωγραφικών δεδομένων, μέσω εφαρμογών γεωγραφικής υποστήριξης, με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίηση και εκμετάλλευσή τους από τις Ε.Δ.