"Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί" Πλάτων (427 π.Χ. – 347 π.Χ.)

Χάρτες Κλίμακας 1:500.000

Η πρώτη έκδοση του χάρτη κλίμακας 1:500.000 κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Αγγλίας ανάμεσα στα έτη 1958 και 1960. Η δεύτερη έκδοση κατασκευάστηκε από τη ΓΥΣ το 1979.

Η συγκεκριμένη κλίμακα εντάσσεται στην κατηγορία μικρών κλιμάκων, όπου περιλαμβάνονται μεγάλες εδαφικές εκτάσεις ή και ολόκληρος ο χώρος ενός κράτους. Απευθύνεται στα ανώτατα κλιμάκια διοίκησης ως υποβοήθηση στη σχεδίαση γενικών σχεδίων επιχειρήσεων, στρατηγικών μελετών και διακλαδικής σχεδίασης. Αποτελεί μια αξιόλογη αναφορά υποβάθρου δικτύου χερσαίων συγκοινωνιών και μεταφορών και είναι πολύτιμο εργαλείο για την εκτέλεση μελετών μεγάλης χωρικής έκτασης.

Η μορφολογία του εδάφους αναπαρίσταται με γενικευμένης μορφής οριζόντιες ισοϋψείς καμπύλες σε συνδυασμό με χρωματικούς τόνους. Τα μεγέθη που μετρούνται πάνω σ' αυτόν είναι μειωμένης ακρίβειας (ακρίβεια χάρτη περίπου 125m) και οι επιπεδομετρικές λεπτομέρειες του εδάφους κατά κανόνα παραλείπονται ή παρουσιάζονται με συνθηματικές παραστάσεις. Ως προς τη διαβάθμιση ασφαλείας κατατάσσεται ως αδιαβάθμητος, δεδομένης της κλίμακας, της ακρίβειας και της λεπτομέρειας της πληροφορίας που περιέχει.

Το βασικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς που χρησιμοποιείται είναι το WGS 84. Ο τετραγωνισμός του χάρτη υλοποιείται με κάνναβο πλευράς 10km χρησιμοποιώντας την σύμμορφη Κωνική Προβολή Lambert με δύο βασικούς παραλλήλους 40ο 40’ Β και 43ο 20’Β του ελλειψοειδούς WGS 84.

Copyright (c) 2017 Hellenic Military Geographical Service